1821-2021… Η ΑΠΟΓΟΝΟΣ ΤΟΥ ΜΑΡΚΟΥ ΜΠΟΤΣΑΡΗ ΕΚΛΙΠΑΡΕΙ ΥΠΗΚΟΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΟΘΡΟΟΙ ΕΠΗΛΥΔΕΣ ΠΑΙΡΝΟΥΝ “ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ” ΣΤΟ ΑΨΕ-ΣΒΗΣΕ
Η Ελιζαμπέτα Μπότσαρη … μιλάει με πόνο ψυχής για το χάος κρατικών υπηρεσιών που της στερούν το όνειρό της!
Κι αυτό διότι τα αιτήματα της Ελιζαμπέτα Μπότσαρη για κτήση της ελληνικής ιθαγένειας «σκοντάφτουν» στην επιδεικτική αδιαφορία και την πλήρη αποδιοργάνωση του κράτους.
Γεννημένη το 1975 στο μακρινό Σάο Πάολο της Βραζιλίας από Έλληνα πατέρα και Βραζιλιάνα μητέρα, η 46χρονη απόγονος ενός εκ των μεγαλύτερων αγωνιστών της Εθνεγερσίας αν και έχει στείλει κάμποσες φορές στο ελληνικό προξενείο όλα τα απαραίτητα έγγραφα που αποδεικνύουν τη σχέση αίματος με τον πατέρα της, οι απαντήσεις που λαμβάνει από το 2014, όταν άρχισε να υποβάλλει αιτήσεις, περιορίζονται σε συστάσεις για… υπομονή!
Η πρώτη… κρυάδα
«Ήμουν περίπου 20 ετών όταν πήγα εδώ,
στο προξενείο, για να ζητήσω την ελληνική μου υπηκοότητα. Θυμάμαι μια
ηλικιωμένη γυναίκα να μου απαντά πως είναι… απασχολημένη και ότι η
περίπτωσή μου είναι εξαιρετικά περίπλοκη, επειδή οι γονείς μου δεν ήταν
παντρεμένοι όταν με έφεραν στον κόσμο! Έπειτα από αυτή την αντιμετώπιση
απογοητεύτηκα πολύ, αλλά τρία χρόνια αργότερα προσπάθησα ξανά» αναφέρει
χαρακτηριστικά στην «Espresso».
Όταν πληροφορήθηκε ότι στο ελληνικό
προξενείο του Σάο Πάολο υπήρχε ένας υπάλληλος, ο Μανώλης Άντερσον, που
ασχολιόταν αποκλειστικά με τη διαδικασία της κτήσης ιθαγένειας,
αποφάσισε να απευθυνθεί σε εκείνον. Ετοίμασαν μαζί όλες τις βεβαιώσεις
που απαιτούνταν και τις έστειλαν στην Ελλάδα. «Επρόκειτο για μια αρκετά
χρονοβόρα αλλά και ακριβή διαδικασία. Έπρεπε να πάω σε διάφορες
υπηρεσίες, να βρω τα στοιχεία που ζητούσαν και στη συνέχεια έπρεπε να τα
μεταφράσω. Πλήρωσα για όλα αυτά περίπου 500 ευρώ και στο τέλος του 2017
έμαθα ότι τα χαρτιά έφτασαν στην Αθήνα. Έπρεπε να περιμένω έναν χρόνο
για να λάβω απάντηση, όπως συνηθίζεται σε τέτοιες περιπτώσεις».
Περί τα τέλη του 2018 η Ελιζαμπέτα ενημερώθηκε ότι η αίτησή της για κτήση της ελληνικής ιθαγένειας απορρίφθηκε. Τον Απρίλιο του 2019 έστειλε πάλι τα χαρτιά της και, μη έχοντας καμία απολύτως ενημέρωση σχετικά με την πορεία του αιτήματός της, ήρθε στην Αθήνα και ζήτησε διά ζώσης συνάντηση με τον επικεφαλής του Τμήματος Πολιτογραφήσεων Ομογενών Αλλοδαπών στο υπουργείο Εσωτερικών Χρήστο Σαριτζόγλου. Εκείνος της απάντησε σε e-mail, το οποίο βρίσκεται στη διάθεση της «Espresso», ότι την περίοδο εκείνη θα βρισκόταν σε… διακοπές και πως η υπόθεσή της θα άρχιζε να εξετάζεται κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2019.
«Προς το τέλος του 2019, όταν άρχισα, δηλαδή, να ζητώ ενημέρωση για το αίτημά μου, μόλις είχε ξεσπάσει η πανδημία και οι απαντήσεις που έπαιρνα ήταν ότι έπρεπε και πάλι να περιμένω, καθώς οι διαδικασίες καθυστερούσαν λόγω κορωνοϊού!» σημειώνει και προσθέτει: «Είμαι Ελληνίδα, η ψυχή μου είναι ελληνική. Ο πατέρας μου, που γεννήθηκε το 1928 στην Ελλάδα και πολέμησε σε ηλικία 12 ετών για τη χώρα, με έχει αναγνωρίσει. Το σχετικό έγγραφο έχει σταλεί στο προξενείο, το επίθετό μου είναι ελληνικό. Δεν καταλαβαίνω, λοιπόν, για ποιον λόγο μου αρνούνται την ιθαγένεια».
Ανατρέχοντας στα παιδικά της χρόνια, θυμάται τον πατέρα της Βασίλη, ναυτικό στο επάγγελμα, να διηγείται σε εκείνη και στον αδελφό της πόσο υπερήφανος ήταν για το επώνυμό του και για την κληρονομιά που αυτό κουβαλά. «Ο Μάρκος Μπότσαρης ήταν αδελφός του προ-προπάππου μου. Ο πατέρας μου έφυγε από την Αθήνα το 1956, για ένα καλύτερο μέλλον, αλλά ποτέ δεν ξέχασε τον τόπο του. Πάντα μας έλεγε πόσο υπερήφανος αισθάνεται, ενώ στο στήθος του είχε ζωγραφίσει έναν τεράστιο σταυρό. Πέθανε το 2003 και βουρκώνω κάθε φορά που βλέπω τα έγγραφα που συγκεντρώνω για να αποδείξω ότι έχω ελληνική καταγωγή» επισημαίνει.
Αρχιτέκτονας και ζαχαροπλάστισσα! Πλημμυρίζει το Σάο Πάολο με κουραμπιέδες και μελομακάρονα που φτιάχνει με τα χέρια της
Η αγάπη της για τον τόπο των προγόνων της δεν περιορίζεται μονάχα στα αιτήματα για ελληνική ιθαγένεια, αλλά από το Σάο Πάολο, όπου ζει και εργάζεται ως αρχιτέκτονας, προσπαθεί να διαδώσει τις ελληνικές παραδόσεις, μυώντας τους Βραζιλιάνους στις ελληνικές γεύσεις.
Τον τελευταίο χρόνο έχει στήσει μια μικρή επιχείρηση, ονόματι BOT -από τα πρώτα τρία γράμματα του επωνύμου της-, που παρασκευάζει και διανέμει ελληνικά παραδοσιακά γλυκά, όπως μελομακάρονα, κουραμπιέδες και μπακλαβά.
«Είναι μια διαδικασία πολύ όμορφη, από την προετοιμασία των γλυκών έως τη συσκευασία και τη διανομή τους. Σε κάθε κουτί που στέλνω υπάρχει ένα σημείωμα με τη συνταγή, αλλά και με τον τρόπο που τρώνε τα εδέσματα αυτά στην Ελλάδα. Οι Βραζιλιάνοι, καθώς και κάποιοι Ελληνες που ζουν εδώ, έχουν ενθουσιαστεί και μου ζητούν διαρκώς μεγαλύτερη παραγωγή» λέει ενθουσιασμένη.
…………………………………………
ΠΗΓΗ: ΑΛΦΕΙΟΣ ΠΟΤΑΜΟΣ
https://alfeiospotamos.gr/?p=47756
ΑΝΑΞΙΜΑΝΔΡΟΣ
INSTAGRAMTWITTER
Δεν υπάρχουν σχόλια